Geen menubalk te zien? Klik hier.

 
 

 


Vragen & antwoorden

 

Op deze pagina zullen een aantal relevante vragen die per mail door lezers van deze site worden gesteld,  beantwoord worden. Mail naar postmaster@waaromdesabbat.nl.

 

Wanneer begint en eindigt de sabbat?

Waarom kerken jullie niet bij de zevendedags adventisten?

Is de hele discussie sabbat-zondag nou echt zo belangrijk?

 

Vraag:            Wanneer begint en eindigt de sabbat?

Antwoord:      In de bijbel loopt een dag van avond tot avond. Bij de instelling van de Grote Verzoendag staat: ‘Op de negende van de maand, des avonds, van avond tot avond, zult gij uw sabbat vieren’ (Lev. 23:32). De Joden vatten dit op als ‘van zonsondergang tot zonsondergang’, maar dat is in verband met de seizoenen in Nederland nogal lastig. Het is handiger om met tijden te rekenen, dus bijvoorbeeld van (ongeveer) 7 uur vrijdagavond tot (ongeveer) 7 uur zaterdagavond. Het is vanuit praktische overwegingen niet verstandig om al te veel te schuiven met de tijden, maar heel nauw komt het m.i. waarschijnlijk ook niet. Anders had God het wel duidelijker gespecificeerd. Zes tot zes of half zeven tot half zeven zou bijvoorbeeld ook kunnen. Het is wel aan te raden om op een gegeven moment een keuze te maken voor een bepaalde tijd en je daaraan te houden, omdat anders het gevaar bestaat dat er steeds meer beknibbeld  wordt op de sabbat. (naar boven)

Vraag:            Waarom kerken jullie niet bij de zevendedags adventisten?

Antwoord:      De zevendedags adventisten vieren weliswaar de sabbat, maar ze geloven ook een aantal dingen waar wij ons niet in kunnen vinden. Ze hechten bijvoorbeeld veel waarde aan de overtuigingen van Ellen White-Harmon (1827-1915), die binnen deze groep een soort profetes en leidsvrouw is. Los van wat zij beweert, is het gevaarlijk en m.i. niet wenselijk om naast de bijbel een andere autoriteit te hebben. Ook is er een lijst met 28 punten waar leden geacht worden zich aan te houden. Los van de waarde van deze punten, is het volgens mij niet goed om meer eisen te stellen aan (potentiële) leden dan dat ze geloven in God en de autoriteit van de bijbel. Zie ook Handelingen 15:19-20. Er bestaat bij mijn weten wel een modernere stroming binnen deze groep die minder waarde hecht aan bovengenoemde zaken. (naar boven)

 

Vraag:            Is de hele discussie sabbat-zondag nou echt zo belangrijk?

Antwoord:      Ik hoor christenen vaak zeggen dat ze het niet zo belangrijk vinden welke dag ze voor God apart zetten, de eerste of de zevende. Maar het gaat er niet om of wij er het nut wel van inzien, het gaat erom hoeveel waarde God eraan hecht. Hij heeft specifiek de zevende dag ingesteld als rustdag. Hij rust zelf ook op die dag, en nodigt ons uit om Hem te vergezellen. Als je levensdoel is: doen wat God het prettigst vindt, kom je vanzelf uit op de zevende dag. Aan de andere geboden tornen we toch ook niet, omdat ons dat beter uitkomt? (naar boven)